Black Friday

Black Friday 2021: Alt du bør vite om årets Black Friday

Black Friday har definitivt blitt en av årets største handledager, med ekstreme salg, rabatter og utrolige tilbud hos både fysiske butikker og nettbutikker. Black Friday stammer opprinnelig fra USA, og for mange nordmenn betyr dette den store jakten på virkelig gode kupp.

I løpet av de siste årene har Black Friday blitt et stort fenomen her i Norge og interessen har eskalert i enorm fart. 26. november er det duket igjen for årets største salgsfest. Mange butikker kjører helt ville kampanjer og du har muligheten til å gjøre utrolig gode kupp på julegaver eller produkter du har hatt på ønskelisten.

10 butikker som pleier å ha knallbra Black Friday-tilbud:

Slik blir Black Friday under koronapandemien

Pandemien og smitteverntiltakene vil prege hverdagen en god stund framover, og dette vil også påvirke årets Black Friday. I år kommer mange nordmenn til å handle julegavene fremdeles på nett i stedet for i fysiske butikker, som en følge av koronapandemien. Basert på tidligere erfaringer kommer mange nettbutikker til å starte megasalget enda tidligere, og det forventes at Black Friday- og Black Week-fenomenet vil gå over til å bli Black Month. Flere nettaktører vil trolig spre tilbudene over flere dager, og holde trykket oppe med spennende salg gjennom hele november.

Årets julehandel spås å bli rekordstor og det gjelder å følge godt, for under Black Month vil nettbutikkene kjøre helt ville kampanjer. For å slippe kø og trengsel på Posten eller Post i butikk, kan du enkelt handle hos nettbutikker som leverer pakkene på dørmatten eller i postkassen din.

Her finner du en oversikt over nettbutikker som tilbyr hjemlevering. 

Vi følger salgene live

Nettavisen og Amedias 75 lokalaviser vil dekke hele Black Friday-måneden. Vi samler de beste salgene ett sted, og gir tips til hvor du kan gjøre knallgode kupp. Nettavisens shoppingavdeling kommer til å følge Black Friday-uken live, fra mandag 22. november til Cyber Monday 29. november. Vi jobber HELE DØGNET, den 26. november, for å lete etter og gi deg de beste tilbudene fra både norske og utenlandske nettbutikker.

Her er det bare å sette seg foran laptopen, mobilen eller ipaden, og bli servert knallgode tilbud og eksklusive rabattkoder fra de mest populære nettbutikkene.

27. november er det duket igjen for årets største salgsfest.

Når er Black Friday i 2021?

I år går Black Friday av stabelen 26. november, som er i uke 48. Black Friday faller alltid på den fjerde torsdagen i november, dagen etter Thanksgiving i USA. Salgsdagen feires likevel hele uken. Black Week starter mandagen før Black Friday og varer til og med mandagen etter Black Friday, som har fått kallenavnet Cyber Monday.

I begynnelsen ble begrepet «Black Friday» brukt at politiet i Philadelphia på 1960-tallet for å beskrive trafikkaoset som hadde oppstått. Begrepet begynte deretter å spre seg og er nå kjent som USAs største shopping- og tilbudsdag. Selve navnet «Black Friday» skal ha sitt opphav i at denne handelsdagen sørget for at mange butikker og selskap gikk fra røde til svarte tall i regnskapet. Tradisjonen har tidligere ikke hatt noen plass i Norge, men i 2013 begynte flere norske selskap å ta til seg dagen med spesialtibud.

Nylig har også konseptet «Singles Day» fått fotfeste i Norge og Europa de siste årene. Dette skjer 11. november og dagen handler om å feire singeltilværelsen. Singles Day er opprinnelig en stor asiatisk handelsdag og har sitt opphav som en anti-valentinsdag i Kina, og den har utrolig nok blitt dagen i året hvor det handles mest på nett i verden.

Dette kommer på salg på Black Friday

Det er typisk fire varegrupper som kommer på salg på Black Friday-måneden hvor du kan gjøre virkelig gode kjøp:

  • De store vinnerne fra julesalget 2020 – fjorårets toppmodeller som ble solgt etter Black Friday 2020
  • Restlager på klær eller annet som følger et trendbilde som går ut etter Black Friday
  • Varer som er spesialprodusert til Black Friday
  • Hele butikken på salg i korte perioder rundt Black Friday

Generelt er det slik at hvis du for eksempel er ute etter et par med hodetelefoner, men ikke trenger den helt nyeste 2021-modellen så vil det være gode kjøp disse dagene og ukene rundt blackfriday. Det gjelder det meste av elektronikk. De mange butikkene som har salg på alt gjør også at du kan spare opp kjøp på ting du vet du skal handle til jul, eller trenger. Ofte får du rabatt på varer som nesten aldri er på salg.

Samtidig er det viktig å huske at mange varer faktisk blir utsolgt til Black Friday. Vi opplevde i fjor at mange av de tingene som var på tilbud tidlig i måneden, spesielt rundt Singles day, var utsolgt da vi ventet på nye tilbud.

Sjekk butikker her.

Flere nordmenn er allerede i gang med å planlegge innkjøpene sine rundt Black Friday.

6 tips til Black Friday

Black Friday er like rundt hjørnet og det bugner med gode, og ikke fullt så gode, tilbud. Her er våre tips til hva du bør gjøre for å kunne handle smart og gjøre noen virkelige gode kupp.

1. Begynn å planlegge dine Black Friday-innkjøp allerede nå

Det er viktig å begynne tidlig med planleggingen av innkjøpene rundt Black Friday. Bruk tiden frem til salgene på å gjøre god research, så vil du komme raskere til målet når det bugner med lokkende rabatter og prisreduksjoner. Det er lett å bli fristet til spontankjøp i kampanje- og salgsperioder. Start derfor med å lage lister over produkter du er interessert i, samt lage egne bokmerker i nettbutikkene på de varene du er ute etter. Du kan for eksempel opprette et dokument på Google-docs som du har tilgang til uansett hvor du er.

Mange av salgene på Black Friday, og gjerne de aller beste, er tidsbegrenset. Det er lurt å registrere deg og legge inn betalingsinformasjonen i de aktuelle for deg nettbutikkene, så slipper du å kaste bort verdifull tid når de beste tilbudene er ute.

Du finner flere nettbutikker i vår oversikt på netthandel.nettavisen.no

2. Sett deg et budsjett

Sett deg gjerne et budsjett. Det er lett å bli revet med i jungelen av store rabatter og fort gjort å bruke mer penger enn det du egentlig har. Det er lurt å lage et budsjett eller skrive opp hvor mye penger du skal bruke, og passe gjerne på at du ikke går over det.

Forbrukerrådet anbefaler anbefaler å bruke kredittkort for at netthandelen skal bli tryggest mulig. Blir du svindlet eller ikke får varen, har du rett til å klage. Unngå også å kjøpe varer på avbetaling, da forsvinner det du tjener på tilbudet fort bort i renter senere.

3. Sett av nok tid til Black Friday

Det er mange tilbud, og mange butikker som har salg. I år vil mange at tilbudene starte tidlig i november og det vil trolig være full rulle allerede fra Singles Day, den 11. november. I løpet av Black Week vil det også vrimle av gode tilbud. Sett av god nok tid til å finne de beste tilbudene. Ønsker du å handle fra USA, vær oppmerksom på at USA ligger seks timer etter oss. De fleste tilbudene legges ut der ved midnatt, så tidlig morgen på selves Black Friday-dagen vil svært mange av tilbudene være tilgjengelige.

Under Black Friday-perioden har du mulighet til å gjøre virkelig store kupp på julegaver og produkter du har siklet på tidligere i år.

4. Følg med på før- og etterpris

Det er viktig å følge med på før- og etterpris. Se gjerne på prisen og ikke avslaget. Det som kan være et godt tilbud i én butikk, kan være enda bedre andre steder. Dette gjør at det er viktig å følge nøye med på prishistorikken og sjekke flere alternativer før du slår til. Prisene på produkter varierer over tid og mange butikker velger også å justere prisene sine løpende. Ordinær pris i en butikk kan være billigere enn salgsprisen i en annen. Sjekk også bruktpriser på for eksempel Finn.no – særlig på større gjenstander.

Det første du bør gjøre for å kontrollere om et tilbud er så bra som det høres ut, er å sammenligne prisene i ulike butikker. Prisene varierer ofte og noen tilbyr også prisgaranti.

5. Overvåk priser

En smart funksjon du kan dra nytte av under Black Friday er muligheten til å overvåke priser. Lag et automatisert søk og opprett et varsel på produktene du er interessert i, for eksempel på Prisjakt eller Prisguiden. Du får melding på epost eller pushvarsel på mobilen når en butikk setter ned prisen. Om du handler i en butikk med prisløftegaranti, er det smart å beholde søket på de aktuelle produktene. Hvis du innen 30 dager oppdager at produktet selges enda billigere hos en annen forhandler, har du krav på differansen tilbake.

6. Skaff deg en amerikansk adresse før Black Friday

Handler du i utenlandske nettbutikker, er det lurt å forsøke å holde deg innenfor toll- og momsgrensen som er på 350 kroner inkludert frakt. Da unngår du ekstra kostnader i form av moms og fortollingsgebyrer. De aller fleste amerikanske butikker sender til Norge nå. Det er likevel noen tilbud som sendes bare til amerikanske adresser og da kan du bruke MyUS.com for slike tilfeller. Du trenger bare å skaffe deg en konto der for å kunne benytte deg av de amerikanske tilbudene. Nettbutikker som Saks Fifth Avenue, Macy’s  og Amazon er for øvrig kjent for supergode tilbud, så det er verdt å ta en titt på disse.

Det er enkelt å handle på nett, og du slipper kø og trengsel i fysiske butikker. Du er rett til å returnere varene (selv på salg!) hvis du ikke er fornøyd. Det er også veldig fint å få produktene i posten etter få dager. Leveringen kan likevel ta noe lengre tid i forbindelse med Black Friday enn andre dager i året.

Under finner du et utvalg av spennende nettbutikker basert på fjorårets Black Friday-salg. Vi anbefaler at du registrerer deg som kunde i de aktuelle butikkene for deg i forkant av Black Month.

Topp 10:

For gode kupp på klær og sko:

Skjønnhetsfavoritter:

Beste priser på interiør og innredning:

Favoritter for ham:

I disse butikkene er det noe for de fleste:

Alt av elektronikk:

Hobby og fritid:

Du finner flere nettbutikker i vår oversikt på netthandel.nettavisen.no

Få med deg Black Week LIVE her fra og med 22. november. Black Friday starter 00:00 natt til fredag 26. november.

Nettavisens Shoppingavdeling vil jobbe for å finne de beste tilbudene.

Relaterte innlegg
Black FridayInteriør

Black Week: 10 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin

Christiania Glasmagasin har startet Black Week allerede. Vi guider deg til noen superkjøp.
Les mer
Black FridaySalgskupp

Black Friday 2022: Alt du bør vite om supersalget i år

Black Friday 2022 er årets største kuppdag. Årets dato er fredag den 25. november. Her er guiden til gode kjøp og triksene du må kunne. Black Friday 2022 blir det tolvte året fenomenet med tilbud,…
Les mer
Black Friday

Når er Black Friday 2021?

Black Friday er som regel starten på julehandelen for mange. Nettbutikkene tilbyr ofte svært gode priser i forbindelse med handledagen. I løpet av de siste årene har Black Friday blitt et stort fenomen her i…
Les mer
Amedia | Nettavisen logo

Annonsørinnhold

Hva er dette?

Blackfriday.nettavisen.no er et kommersielt nettsted fylt med innhold produsert av Amedia Innholdsbyrå.

Artikler merket med «annonsørinnhold» er produsert på oppdrag for våre annonsører, mens artikler merket med «kommersielt innhold» kan inneholde produkter og annonselenker der Amedia Innholdsbyrå mottar en liten provisjon av salget. Dette påvirker ikke prisen du betaler, og det er Amedia innholdsbyrå egne innholdsprodusenter som velger ut produkter og tjenester vi ønsker å formidle fra våre samarbeidspartnere. Det tar forbehold om tastefeil, eller endring i priser hos leverandør og nettbutikker tilknyttet våre annonselenkenettverk.

Innhold publisert på Blackfriday.nettavisen.no  har ingen tilknytning til Amedias aviser eller redaksjonelle miljøer. Vi er opptatt av at det skal være tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold, og vi ønsker derfor at du tar kontakt med oss dersom du opplever noe som utydelig eller om du har andre forslag til forbedringer.